3 llibres, 3 històries d’exalumnes

23 Abril 2015

ACTIVITATS GENERALS

Captura de pantalla 2015-04-23 a les 16.07.36Introducció dels Jocs Florals d’avui a  l’escola a càrrec d’en Jordi Musons, director de Sadako:

L’escriptor uruguaià Eduardo Galeano i l’alemany i premi nobel de literatura Gunter Grass van morir la setmana passada. Tots dos a més de ser escriptors van ser dues persones actives i compromeses políticament i social en la lluita del seus ideals. I és sobretot d’això que voldria parlar-vos en la inauguració d’aquest acte tan emblemàtica com són els Jocs Florals de l’escola. Educardo Galeano va dir: “Los científicos dicen que estamos hechos de átomos però a mí un pajarito me contó que estamos hechos de historias”
I tant que estem fets d’històries i només depèn de nosaltres mateixos com seran les nostres històries.

Avui us parlaré de tres històries per que us ajudin a pensar en quines voleu que siguin les vostres pròpies.

Avui us he portat 3 llibres que han estat publicats en aquest darrer any i que a més d’explicar una història dins les seves planes n’expliquen unes d’encara més interessants per aquells qui les han escrit. Tots són exalumnes de Sadako! Tots tres van estar asseguts en aquestes cadires i van assistir també a molts actes de Jocs Florals de Sadako. I estic segur que quan eren aquí com vosaltres, poc es pensaven que un dia podrien acomplir somnis com escriure els seus propis llibres i en que parlaríem als Jocs Florals de la seva escola.

Els tres llibres són:

Tu i joCaptura de pantalla 2015-04-19 a les 9.51.23, líving style” és el primer llibre del Mercel Pujol, un llibre que narra les aventures (i desventures) d’en Siscu, un jove que viu entre dubtes existencials d’un moment difícil en l’ impàs entre l’adolescència a l’edat adulta.  Tot té lloc en un llibre que retrata una generació com la del Marcel ara amb uns 30 anys ha escrit amb la il·lusió de poder compartir amb els lectors les seves reflexions i emocions.

Amb 14 o 15 anys en Marcel quan estudiava al pis de dalt de l’escola va començar a apassionar-se pel món del cinema i va començar a fer crítiques de cinema que durant força anys ha continuat en aquest bloc. I finalment ha traduït la seva passió en aquest llibre amb fantàstiques referències al món del cinema.

Captura de pantalla 2015-04-19 a les 10.06.05L’altre es titula “100 motius per ser independentista”, és el segon llibre d’en Roger Buch, una persona apassionada des de que estava assegut en aquestes mateixes cadires que vosaltres per la política. Avui ho segueix fent amb la mateixa passió i mirant de compartir-la amb els altres escrivint llibres com aquest.

I el darrer es diu “Cremeu Barcelona” . És el primer llibre d’en Guillem Martí i és una història que em fa molta il.lusió presentar-vos per què provablement és la història més inspiradora de totes.

Captura de pantalla 2015-04-19 a les 9.55.15En Guillem ha escrit un llibre “Cremeu Barcelona”, sobre la història del germà del seu besavi. Es tracte d’una obra de ficció basada en fet reals que es van donar al 1939 quan en Miquel Serra i Pàmies, aleshores conseller d’obres Públiques de la Generalitat i dirigent del PSUC va rebre l’ordre del govern rus d’arrassar Barcelona abans de l’entrada de les tropes del dictador que segur que coneixeu el general Franco que va guanyar la guerra civil espanyola i va ser Barcelona un dels darrers territoris que va conquerir.

És una obra apassionant, però el més interessant potser és la història del propi Guillem. Tot va començar quan en marxar de Sadako i va començar batxillerat. El seu treball de recerca el va centrar en remenar papers de la seva besàvia quan va morir on va trobar una carta que explicava el pla del seu besavi de fer volar Barcelona. Us imagineu el moment de llegir aquella carta?

En Guillem va estudiar dret i es va dedicar al món de la banca però mai ha abandonat la seva passió per la història. I això segurament és el més important de la seva història. No podem renunciar a les nostres passions. Hem de lluitar pels nostres ideals. Avui en Guillem té només 27 anys i ja ha escrit un llibre que si aneu a passejar per Barcelona aquesta tarda el trobareu a moltes llibreries de la ciutat i que possiblement ben aviat serà una pel.lícula. Fins on podrà dur en Guillem la seva passió?

Avui és el dia més important d’homenatge a la voluntat d’escriure i expressar-se i fixeu-vos que he parlat de la voluntat i no la capacitat. El més important d’avui no serà qui seran els premiats dels Jocs Florals, ni qui obtindrà més premis, sinó quants de vosaltres heu fet l’esforç de voler ser presents en aquest certamen literari. És clar que hi ha persones que tenen més capacitats literàries que d’altres però finalment el més important no és com sou avui sinó com lluitem avui per ser demà. L’esforç, la il.lusió, l’esperit positiu o el compromís són els valors que poden fer moure el món per fer-lo millor i que de debò permeten acomplir els nostres somnis com ho han fet el Marcel, el Roger o en Guillem.

Deixeu-me que acabi desitjant-vos una bona diada de Sant Jordi a totes i tots i felicitant d0una forma especial a tots els que he volgut participar en els Jocs Florals de Sadako.

Que comencin ja els jocs florals, que comencin ja les vostres històries i que neixin aquí els vostres somnis!

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: