Casa nostra, casa vostra

12 Desembre 2016

ACTIVITATS GENERALS

L’Escola Sadako se suma a la campanya “ Casa nostra és casa vostra” que pretén sensibilitzar la societat i les administracions de la necessitat d’obrir fronteres i acollir els refugiats que fugen de la guerra. Volem deixar clar que és un dret humà elemental demanar refugi en un altre país quan la vida perilla. Durant una setmana sensibilitzarem l’alumnat i el proper dimecres farem un acte simbòlic al pati, a les 11h. Igualment, destinarem els guanys de tots els tallers del Matí de Nadal a un centre de refugiats de Turquia amb el qual tenim contacte.

dsc_0951

Text per a la reflexió

Educació i Refugi

Fa massa temps que estem patint un drama humanitari d’abast mundial. Milions de persones han de marxar dels seus països fugint de les guerres, de la fam, de desastres mediambientals, de persecucions per raça o identitat, per religió, per motius polítics, pertinença a determinat grup social, i per la vulneració dels drets humans en general.

I quan arriben a Europa, els tanquem les portes.

Però per sort, una gran mobilització social reclama el respecte dels mínims criteris ètics i de drets humans en el tractament d’aquesta crisi. L’onada de solidaritat està creixent i són moltíssimes les entitats, col·lectius i persones que s’estan aixecant per mostrar el seu rebuig, indignació i tristesa davant el sofriment humà constant. Bona part d’aquesta mobilització ve del món educatiu.

Volem que es visibilitzi la feina que estem fent en l’àmbit educatiu. Volem promoure i esdevenir infants i joves apoderats, fer incidència social i mediàtica i apel·lar a la responsabilitat dels governs envers les persones refugiades i migrants.

A partir de les reflexions que s’han generat a les escoles i instituts, associacions de famílies, casals, esplais o agrupaments escoltes sobre la crisi actual volem fer visible el compromís educatiu amb un enfocament ampli i global que ens obliga a entrar en el tema i tots els seus prismes. Volem educar i ser educats i educades des d’una perspectiva de drets, crítica i transformadora.

No podem obviar que les persones refugiades pateixen el sofriment de deixar els seus pobles i arrels com a conseqüència del negoci de la guerra, de règims que limiten les llibertats, vulneren els mínims principis democràtics i els drets humans, etc.  

També és ocasió d’educar i rebre una educació amb una perspectiva de drets propera i concreta en el nostre dia a dia, com no podria ser d’una altra manera, que ens apropi als infants i joves que han hagut de deixar els seus països d’origen en contra de la seva voluntat, als infants i dones que han hagut de fugir de casa seva per maltractament i abandonament.

I de recordar a les persones que buscant una vida millor, l’han perdut. I per totes les víctimes de les guerres, les condicions d’empobriment i de vulneració dels drets.

Escoles, instituts, famílies, entitats del lleure, equipaments educatius, moviments socials, associacions i persones a títol individual ens hem unit per compartir esforços i demanar el respecte als drets humans de tothom i en especial de la dignitat de les persones que migren.

El principi educatiu que ens motiva és el protagonisme transformador d’infants i joves. La veu i acció dels infants i joves és el principal motor per a la transformació social.

Perquè estendrem un canvi que ens portarà a una societat més humana, justa i acollidora.

#VolemAcollir                #EducacióiRefugi

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: